// // Historie čínských jídelních hůlek, etika

Historie - Čínské jídelní hůlky

Historie čínských jídelních hůlek
Čínské jídelní hůlky, sada 5 kusů s podložkami

Hůlky jako jídelní nástroj vznikly v Číně a to zhruba před 5000 lety a staly se neodmyslitelnou součástí čínské kultury. Jejich užívání se rozšířilo i do dalších zemí jako je Korea, Japonsko, Thajsko či Vietnam.

Čínské jídelní hůlky prošly dlouhým vývojem, než dosáhly dnešní podoby i funkce užití. Již v dobách neolitu se používaly pravděpodobně malé větvičky, které sloužily jako kleště, s jejichž pomocí se vkládaly předehřáté kameny do hrnce na ohřev vody. Později byly používány společně se lžící jako kuchyňské náčiní k nabírání malých kousků jídla, tzn., že sloužily pouze pro servírování jídla ne pro jeho konzumaci. Původní název ču箸. Ke konzumaci jídla za použití hůlek došlo až za dynastie Chan, kdy byly malé kousky jídla nabírány z menších misek. I přes zařazení hůlek mezi jídelní náčiní byla hlavním jídelním nástrojem stále lžíce. Do této doby se jídlo jedlo rukama. Během dynastie Ming byly hůlky běžně používány jak pro servírování, tak pro konzumaci jídla. V té době také získaly název kchuaj-ci´ 快子. Znak kuaj 快 znamená rychlý a podle zvyklostí, některé nevěsty dostávají hůlky a misky jako součást věna nesoucí přání novomanželům, aby měli co nejrychleji potomky. Až ve dvacátém století byl ke znaku kuaj 快 přidán radikál bambus ču竹, kchuaj-ci´筷子.

Pro výrobu hůlek se používá různých materiálů jako je bambus, plast, různé druhy dřeva a také vzácné materiály. Před 2000 lety byly hůlky vyráběny z mědi a slonoviny. V 6. a 7. století bylo pro výrobu hůlek použito vzácných materiálů, jako je zlato, stříbro, nefrit, korál a další. Tyto hůlky byly určeny pro císařský dvůr a používali je také vysocí hodnostáři a mandaríni.

Jídelní hůlky s odkládací podložkou

Čínské hůlky – etiketa

  • Jídlo hůlkami nenapichujeme
  • S hůlkami neukazujeme na lidi kolem sebe
  • Hůlky neolizujeme
  • Hůlky nepoužíváme k přisunutí misky
  • Hůlkami nikdy nemáváme nad jídlem, které chceme. Předem promyslíme, jaké jídlo naberme
  • Hůlkami se v jídle nepřehrabujeme. Jídla, kterého se hůlkami dotkneme, si musíme poté nabrat
  • Pro odložení hůlek slouží speciální tácek (mohou být různých tvarů, např. podélné destičky s malým důlkem, aby hůlky na tácku držely, jiné tácky mohou být ve tvaru listu atd.) nebo lze hůlky odložit vedle sebe na stůl. Po skončení jídla se hůlky odkládají na okraj misky, kdy konce směřují doleva
  • Pro odložení hůlek slouží speciální tácek (mohou být různých tvarů, např. podélné destičky s malým důlkem, aby hůlky na tácku držely, jiné tácky mohou být ve tvaru listu atd.) nebo lze hůlky odložit vedle sebe na stůl. Po skončení jídla se hůlky odkládají na okraj misky, kdy konce směřují doleva
  • Pokud je na stole výběr jídla z několika talířů, jídlo vždy nejprve nabereme do své misky a až poté konzumujeme
  • Pokud hůlky upadnou na zem, nezvedáme je, ale poprosíme o nové
  • Hůlky nezapichujeme vertikálně do misky s rýží, je to považováno za velmi nezdvořilé. Toto gesto evokuje vonné tyčinky zapíchnuté do popela při pohřebních obřadech
  • Překřížení hůlek je také považováno za nezdvořilé
  • Prodej čínských jídelních hůlek naleznete v sekci Eshop.


ChinArt.cz | Designed by OlomouckéWeby.cz © 2024